Германия ще спаси от фалит изпадналата в затруднение банка BayernLB, като стойността на помощта ще възлезе на 30 млрд. евро, информира Reuters. Това ще е и един от най-големите спешни помощни пакети, отпускани в Европа от началото на световната финансова криза.

Германия е една от най-лошо засегнатите страни от финансовата криза, чието начало беше поставено, след като собствениците на домове в САЩ започнаха да изпитват затруднения с изплащането на ипотеките си и прерастна в "замразяване" на междубанковото кредитиране, което от своя страна тласка световната икономика към рецесия.

Днес от Бавария обявиха, че ще налеят 10 млрд. евро в банката BayernLB, в която провинцията има дял. BayernLB ще получи още 20 млрд. евро държавни гаранции, които ще улеснят получаването на заеми от нея.

Така BayernLB се присъединява към IKB, инвестиционната банка Hypo Real Estate и Commerzbank, които вече бяха спасени от правителството.

BayernLB, чиито проблеми идват от загуби, свързани с инвестиции във високорискови ипотеки, отпускането на заеми в Исландия и замразяването на междубанковия кредитен пазар, също така получава един от най-големите спасителни пакети в Европа.

От BayernLB обявиха, че повече от 25% от служителите им, или 5 600 души, ще загубят работата си като част от преструктурирането.

Берлин отдавна притиска държавните регионални банки като BayernLB да се сливат със свои конкуренти. Местните политици обаче традиционно гледат с неохота към подобни действия.

Според спасителния план провинция Бавария ще се превърне в основен акционер в BayernLB.