Възстановяването на българската икономика ще спре растежа на лошите заеми през следващите шест месеца, което ще помогне на търговските банки да възстановят загубите, претърпени по време на световната икономическа криза. Това заяви директорът на българския филиал на банка „Уникредит", Левон Хампарцумян, цитиран от Bloomberg.

През третото тримесечие на година българската икономика нарасна с 0.3% спрямо предходното тримесечие. През 2009 година пък икономическият ръст на България се сви с 5.1%. Така през третото тримесечие на 2010 година просрочените с над 90 дни заеми са достигнали 10.61% от общия брой кредити срещу 9,.5% през второто тримесечие, смята Българската централна банка.

По този повод Хампарцумян заяви, че „лошите заеми ще продължават да растат по инерция през следващите едно или две тримесечия, когато стабилизираната икономика ще обърне тенденцията".

„При продължаващ икономически растеж, броят на заемите ще се увеличи, а делът на старите лоши кредити ще се свие", обясни още директорът на банката.

Източник: Фокус