Ямболското дружество Хидравлични елементи и системи (ХЕС) предстои да придобие 10% от капитала на българска банка, информираха от публичното дружество.

Съветът на директорите на ХЕС разгледа предложение за придобиване на акции от капитала на Интернешънъл Асет банк.

"Като обсъди подробно информацията за финансовото състояние на банката, Съветът на директорите реши ХЕС да придобие 1 979 788 броя безналични поименни акции с право на глас, представляващи 9.87% от уставния капитал на Интернешънъл Асет банк АД", се казва в официално корпоративно съобщение.

Николай Митанкин, директор за връзка с инвеститорите на Стара планина Холд, която компания контролира близо 65% от капитала на ХЕС, заяви за Profit.bg, че сделката по прехвърлянето е вече факт.

Цената на придобиване на книжата, по предложение на купувача, е по номинал, или при 1 лв. за лот. Пакетът е купен изцяло със собствени средства на дружеството.

На въпроса, свързана ли е придобивката на 10-те процента от Интернешънъл Асет Банк с по-сериозни намерения от страна на ХЕС, Митанкин заяви, че засега от компанията нямат намерение да влизат в ръководството на банката, но ако постъпи подобно предложение, то въпросът ще бъде обсъден.

Както ни увери Николай Митанкин, решението за тази инвестиция е взето след сериозен анализ на финансовото състояние на банката, определяйки сделката като добра.

Той обаче не успя да каже, кой от старите акционери на банката е намалил дела си, тъй като акциите са безналични и сделката минава през инвестиционен посредник.

Според отчета на Интернешънъл Асет Банк към този юни, банката излиза на печалба в размер на 1.65 млн. лева. Общо активите на финансовата институция се оценяват на 615.82 млн. лева, от които 414.58 млн. лева са кредитите и вземанията. Инвестициите, държани до падеж се оценяват на 91.74 млн. лева.

Общо пасивите на Интернешънъл Асет Банк в края на отчетния период са 548.6 млн. лева, от които 545.24 млн. лева са тези, оценявани по амортизирана стойност.

Емитираният капитал от банката е в размер на 20.05 млн. лева. Резервите достигат 45.53 млн. лева.

Трезорът приключи 2010 г. с 4.4 млн. лева нетна печалба, което е спад на годишна база от 67%.

Класифицираните кредити в портфейла на Интернешънъл Асет Банк към миналия декември са 16.47% от кредитите бруто. Делът на тези с просрочия над 90 дни е 8.16%, се вижда от доклада за дейността на банката за миналата година.

Кредитиращата институция има разкрити към 31 декември 2010 г. 34 клона, 46 офиса и 3 изнесени работни места в 63 населени места в България, включително във всички областни центрове.

По размер на активите, Интернешънъл Асет банк заема 19-о място в банковата ни система. Размерът на печалбата й предопределя 12-а позиция, като е на база данни за 2010 година.

Адекватността на първичния капитал на банката в края на разглеждания период е 13.34%. Общата капиталова адекватност е 17.63%. Коефициентът на ликвидните активи е 37.20%.

Акциите на ХЕС още не са търгувани на БФБ-София в понеделник. Последната цена на затваряне е от 12 октомври и е на 11.917 лв. за лот.