Ирландското правителство обмисля сливането на EBS Building Society, петата най-голяма банка в страната, с Allied Irish Banks Plc, която е втората най-голяма, като част от преструктурирането на банковата система на страната, инфмира Bloomberg.

Изявлението за подобно решение може да бъде направено още днес, след като ирландските власти обявят резултатите от стрес тестовете на банките, според източниците на Bloomberg.

Финансовият министър на Ирландия Майкъл Нунан вчера реши да спре продажбата на държавната EBS на група инвеститори, между които щатския милиардер Уилбър Рос и базираната в Дъблин Cardinal Capital Group.

Правителството обяви през декември, че взема 93-процентен дял в Allied Irish, след като преди това беше поела пълен контрол над EBS през май.

По-късно днес централната банка на страната ще публикува резултатите от стрес тестовете на местните банки, които може да покажат, че банковата система на Ирландия има нужда правителството да инжектира нови 27.5 млрд. евро капитали, според проучване на Bloomberg News сред анализатори.