Нормално е лихвите да растат, след като в световен мащаб се извършва преоценка на рисковете и цената на ресурса расте, каза управителят на БНБ Иван Искров. Той участва в първото изнесено заседание на Съвета за европейски въпроси (СЕВ) в сградата на централната банка.

По-високата лихва има и положителен ефект за възпиране на инфлацията, добави Искров. Той подчерта, че БНБ винаги е с едни гърди напред по отношение на задълженията се по плана за присъединяване към системата на европейските централни банки. Никога не чакаме крайния срок, не сме получавали забележки или подканване, посочи той.

Директорът на международната дирекция на банката Даниела Бобева представи пред участниците в СЕВ системата за координиране на участието на БНБ в комитетите и работните групи към ЕК и съвета на ЕС. Имаме участие общо в 21 комитета и 48 работни групи, посочи тя. БНБ участва и в капитала на ЕЦБ, като записаният капитал е 50.8 млн. евро, от които внесен е 3.5 млн. евро.

Консерватизмът на централната банка е важна предпоставка за добра координация, отбеляза министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова. Искров уточни, че под консерватизма в БНБ не се крие леност, всичко е подредено и организирано според изискванията на европейските институции.

БГНЕС, Снимка: БГНЕС