Китай е заинтересуван от възможността да стане член на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), което би било от полза и за страната, и за банката, заяви ръководителят на международния отдел на Народната банка на Китай Цян Тао, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Имаме опит в развитието, който ще бъде полезен на страните в ЕБВР. Техният опит и знания също биха били от полза за Китай, така че изгодата ще бъде взаимна", каза той.

Цян Тао поясни, че желанието за присъединяване към ЕБВР е свързано с това, че Китай е тясно интегриран в световната икономика и е най-големият партньор на Европейския съюз.

Освен това в икономиката на страната се случиха системни промени. „Ако сравните Китай днес и пред 30 години, ще видите огромна разлика. Ние твърдо и уверено вървим към пазарна икономика", допълни банкерът.

Циян говори на годишната среща на съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в Астана, Казахстан, където ще бъдат обсъдени възможностите за привличане на инвестиции в Централна Азия. В юбилейното 20-то заседание на съвета участват около 2500 души, включително представители на международни финансови организации и големи европейски банки.