През последните две години Китай е отпуснал на развиващи се страни повече кредити отколкото Световната банка, показват данните на Financial Times.

Две китайски банки- China Development Bank и China Export-Import Bank, са предоставили през 2009 и 2010 г. заеми за общо 110 млрд. долара в чужбина, докато за сравнение Световната банка е отпуснала заеми за 100.3 млрд. долара от средата на 2008 г. до края на 2010 г.

Голяма част от китайските кредити са от енергийни сделки на принципа „пари срещу петрол". Подобни споразумения са били постигнати с Русия, Венецуела и Бразилия.

Друг голям процент са кредитите за инфраструктура, като този, който бе отпуснат в Аржентина за строителство на железопътни линии с китайско оборудване.

Световната банка се опитва да намери начин за сътрудничество с Китай, за да избегне зараждащата се конкурентна борба за предоставяне на заеми. Интересното е, че съвсем доскоро Пекин бе един от големите бенефициенти на помощите на банката. Сега е обратно- обикновено китайските кредити са с по-облекчени условия от тези на финансовата институция.

САЩ, които доскоро бяха кредитор номер едно на света, гледат на тази активност от Азия по-скоро двойствено. От една страна, Вашингтон се радва на това, че Пекин изисква строга икономическа политика срещу отпуснатите пари, но от друга недоволства от усилването на антиамериканските настроения в Латинска Америка.

Китай има широки възможности за кредитиране на други държави и проекти благодарение на огромните си златновалутни резерви, които надвишават 2.5 трлн. долара. В случаите, когато кредитите не се отпускат в юани, те се черпят направо от резерва.