Банките трябва да престанат да се извиняват за грешките си, направени по време на финансовата криза, заяви пред британските законодатели новият главен изпълнителен директор на Barclays, цитиран от Reuters.

Робърт Даймънд на моменти дори е звучал предизвикателно по време на изслушване днес, свързано с бонусите на банкерите.

По време на изслушването роденият в САЩ Боб Даймънд, който е един от най-високо платените банкери в Европа, е отказал да каже дали отново би се отказал от бонуса си, както и колко средства ще отпусне Barclays под формата на кредити за бизнеса.

"Имаше период на покаяние и извинение за банките и аз смятам, че този период трябва да приключи. Имаме нужда от банки, които имат желание да рискуват, за да можем да създаваме работни места," е заявил Даймънд.

Даймънд е бил гвоздеят в програмата на изслушването на фона на политическите спорове около бонусите в британските банки, които се очаква да възлязат на около 7 млрд. паунда (11 млрд. долара).

Британското правителство не се очаква да затегне толкова сериозно условията по заплащането на банкерите след серия от срещи с банките, като вместо това ще поиска те да поемат ангажимент да кредитират малкия бизнес и да съживят икономиката.

Даймъд обаче, който е споделил, че е изключително благодарен за подкрепата към банковия сектор от страна на регулаторните органи и централните банки по време на пика на кризата, е заявил че неговата банка не може да вземе решение колко да кредитира без да е направила оценка на качеството на кредитния си портфейл.

Търсенето на кредити също така е намаляло, според него.

Спорът около заплащането на банкерите отново се разгоря във Великобритания, след като през уикенда се появиха данни, че Стивън Хестър, главен изпълнителен директор на Royal Bank of Scotland, в която мажоритарен дял има държавата, е на път да получи 2.5 млн. паунда бонус.

Даймъдн, който през е заработил 21 млн. паунда през 2007 г., но се отказа от бонусите си за последните две години, е заявил че ще се придържа, доколкото е възможно към ограничения в политиката си по отношение на заплащането.

Запитан обаче дали отново ще се откаже от бонуса си през тази година, Даймънд е заявил, че ще реши "със семейството си" дали да приеме бонуса, ако му бъде предложен такъв.

Даймънд също е заявил, че данъкоплатците никога не би трябвало да поемат тежестта, когато една банка изпадне в беда, подкрепяйки световните усилия за насочване на по-голяма отговорността към облигационерите, вместо банките да бъдат спасявани с пари да данъкоплатците.

"Нито една банка не трябва да бъде бреме за данъкоплатците," е заявил Даймънд, който стана стана главен изпълнителен директор на банката през тази година, след като в продължение на 14 години управляваше инвестиционното й подразделение.

Даймънд също така е защитил универсалния банков модел, който комбинира банкирането на дребно и инвестиционното банкиране. Моделът, който е подложен на международен натиск от страна на регулаторните органи, осигурява по-голяма стабилност, според Даймънд.