Банките на Уолстрийт, които отчетоха загуби и отписвания на активи, вследствие на ипотечната криза, са съкратили повече от 34 000 служители през последните девет месеца, съобщава Bloomberg. Цифрата представлява най-големите масови съкращения от 2001 г., когато се спука т. нар. дотком балон.

Citigroup Inc., Lehman Brothers Holdings Inc. и Morgan Stanley са между компаниите, които са обявили броя на освободените служители досега. След като интернет балонът се спука, 39 800 позиции бяха закрити за същия период от време. Цифрата нарасна до 90 000 през следващите две години.

Сривът на пазара на високорискови ипотечни заеми през миналата година и последвалото свиване на кредитния пазар “натовариха” най-големите финансови институции в света с най-малко 200 млрд. долара отписвания на активи и загуби. Bear Stearns Cos., която беше петата най-голяма финансова компания в САЩ, стана символ на паниката на Уолстрийт преди две седмици, когато беше принудена да се съгласи да бъде спешно закупена.

Инвестиционните компании започнаха да съкращават служители в ипотечните си отдели още през юли миналата година, когато нарастващият брой на пропускащите плащания по високорискови жилищни кредити свали цените на облигациите, свързани с тези заеми. Почти 17 000 работни места бяха съкратени в периода юли-декември 2007, показват данни на Bloomberg.

Служителите в BNC Mortgage LLC, подразделението на Lehman Brothers, което се занимава с жилищни заеми, наброяват 1 600, преди компанията да го закрие през август. First Franklin Financial, която отпуска ипотечни заеми, има 2 300 служители през януари 2007, когато е закупена от Merrill Lynch & Co. Merrill закри бизнеса този месец. Най-малко 100 компании за ипотечни заеми временно са прекратили дейност или са били закрити или продадени от началото на 2007 г. досега.

Тази година банките, в това число Lehman, Citigroup и Morgan Stanley, “отсяват” служителите в отделите си за търговия с ценни книжа с фискирана доходност, секюритизация, управление на активи и инвестиционно банкиране. Административен и технически персонал също бива освобождаван. Citigroup досега е съкратила 1.7% от служителите си, докато от Lehman са “орязали” 18%. Съкращенията в Morgan Stanley възлизат на 6.2%, а в Merrill Lynch на 4.5%.

Bear Stearns, някога най-големият поемател на ипотечни ценни книжа, се съгласи да бъде закупена от JPMorgan Chase & Co. на 16 март, за да избегне фалит. И докато от JPMorgan още не са обявили колко служители на Bear Stearns ще загубят работата си, предварителните оценки са за около 14 000 души. Двете компании имат припокриващи се дейности и JPMorgan, третата най-голяма банка по активи в САЩ, може би ще закрие някои от подразделенията на Bear Stearns.

От Goldman Sachs съобщиха през януари, че може би ще освободят 1 500 души, за да отсеят слабо представящите се служители.

Някои компании обаче не разкриват напълно бройката на съкращенията, за да не изглеждат финансово слаби.

Merrill Lynch, която не обяви съкращения миналата година, съобщи на 5 март, че 70% от служителите в подразделението й за ипотечни заеми са били освободени от юли досега.

Високопоставените служители също не останаха невредими. Шест CEO-та, осем президенти и поне 19 шефове на подразделения загубиха работата си в резултат на срива на ипотечния пазар.