Korea Development Bank води разговори за закупуването на дял в четвъртата най-голяма брокерска къща в САЩ - Lehman Brothers Holdings Inc., информира Bloomberg.

Инвестиция от страна на Korea Development би помогнала на CEO-то на Lehman Ричард Фулд да подсили финансите на компанията след 8.2 млрд. долара отписвания на активи и 75-процентен спад в цената на акциите тази година. Държавни инвестиционни компании от Корея, Китай и Сингапур вече закупиха дялове от изпадналите в затруднение банки на Уолстрийт през изминалата година, предполагайки, че техните инвестиции ще им донесат солидни печалби, когато финансовите пазари се стабилизират.

От Lehman се опитват да продадат ипотечните си активи, да наберат капитал и се очаква да съкратят около 1 000 служители, съставляващи около 4% от всички работещи в институцията, съобщиха миналата седмица източници, близки до компанията. Съкращенията може би ще бъдат обявени, когато Lehman отчете резултатите си за третото тримесечие през този месец.

Анализаторът на Goldman Sachs Уилям Танона прогнозира 10 млрд. отписвания на активи за Lehman, Morgan Stanley, JPMorgan Chase & Co. и Citigroup в третото тримесечие. Едногодишната кредитна криза вече доведе до отписвания на активи на стойност повече от 500 млрд. долара от страна на най-големите банки и брокерски къщи в света.

От Lehman са подновили преговорите с Korea Development за капиталова инжекция в размер на около 6 млрд. долара, информира Sunday Telegraph на 31 август, без да споменава източника на новината.

Корейската банка е разполагала със 138 млрд. долара активи в края на 2007 г. Нетната й печалба за миналата година е била в размер на 2.37 млрд. долара, което е почти наполовина на печалбата на Lehman, която възлиза на 4.2 млрд. долара през 2007 г.

Световната банкова криза, породена от срива на щатския пазар на високорискови ипотеки, доведе до покупката на щатски активи от страна на държавни инвестиционни фондове от Азия. Сингапурският Temasek Holdings Pte, планира да увеличи дела си в Merrill Lynch & Co. от 9.5% до между 13 и 14%. По-големият сингапурски фонд Government of Singapore Investments Corp. е инвестирал 18 млрд. долара в UBS AG и Citigroup Inc. в последната година.

Китайският фонд China Investment Corp., основан миналата година, е инвестирал 8 млрд. долара в Blackstone Group LP и Morgan Stanley. Южнокорейският Korea Investment Corp.е вложил 2 млрд. долара в Merrill Lynch тази година.

Не всички подобни сделки обаче са били успешни. Китайското правителство не позволи през януари на държавната China Development Bank да инвестира в Citigroup поради опасения от още по-големи загуби в банковия сектор.

Още по темата:

Южнокорейската КДБ все още обмисля придобиването на Lehman Brothers