Кредитирането на банките в Китай се понижи с 43% през първото тримесечие на тази година спрямо година по-рано, след като правителството прекрати правителствените стимули в опит да обуздае силния ръст на кредитите.

Банките са отпуснали кредити в размер на 2.6 трилиона юана ( 380.7 милиарда долара) за периода от януари до март, според сайта на Народната банка на Китай. През първото тримесечие на 2009 година за били отпуснати 4.6 трилиона (670.6 милиарда долара) подкрепени от правителствени разходи за строителство и други проекти в размер на 4 трилиона юана (586 милиарда долара).

Данните показват, че банките се опитват да спрат ръста на кредитирането и да възстановят финансовата дисциплина в банковата система, което ще намали необходимостта за покачване на лихвата, което е необходимо, за да се обуздае нарастващата инфлация.

Потребителските цени в Китай се повишиха през февруари с 2.7% на годишна база спрямо 1.5% през януари. Това е близо до определения от правителството максимален размер на показателя от 3%.

Вчера също бе съобщено, че Китай отчита за първи път от шест години търговски дефицит през месец март, след като ръстът на вноса надхвърли този на износа.

Въпреки, че прогнозите са това състояние да е временно очакванията са за по-балансирана търговия след години на огромни търговски излишъци.

Източник: Banknews.bg