Водещи европейски банки обявиха, че по-скоро ще продадат активи, отколкото да наберат скъп нов капитал, за да посрещнат изискванията на ЕС за по-големи задължителни резерви, след като вчера председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу поиска по-големи капиталови буфери за банките, а Европейският банков орган поиска увеличаване на изискванията на капиталова адекватност - показател, който се изчислява спрямо рисково претеглените активи.

Това застрашава с допълнително свиване на кредитния пазар вече отслабената икономика на еврозоната, коментира „Файненшъл таймс".

Този радикален подход, начело на който застават френските Paribs и Societe Generale, ще бъде копиран от кредиторите в Италия, Испания и Германия, обявиха банкери.

„Защо трябва да набираме капитал при тези (занижени цени на акциите) нива?", коментира управителят на една европейска банка. Друг банкер коментира: „Фундаментално погрешно е в момента да се набира капитал. Трябва да има намаляване на стойността".

Въпреки това стратегията по „смаляване" на банките вероятно няма да се хареса на политиците и контролните органи, ако доведе до отпускане на по-малко кредити за клиентите, което да подкопае крехкото възстановяване на еврозоната, предупреждават анализатори.

Европейските компании разчитат на банките за около 80 % от финансирането си, докато този процент е едва 30 на 100 в САЩ.

Източник: Фокус