Корпоративна търговска банка АД подписа на на 14 септември 2011 година споразумение за предстоящо създаване на съвместна компания (joint venture) с участието на унгарските партньори Cellum Global Innovacios es Szolgaltato Zrt (Целум Глоубъл Иновациос ес Солгалтато) и Altus-ConsAlt Kft (Алтус-Консалт), както и с участието на дъщерното дружество на банката Велдер консулт ООД, съобщиха от публичната финансова институция.

Бъдещото съвместно дружество ще предлага услуги в сферата на мобилните плащания, търговия чрез мобилни устройства (телефон) и „Комуникации в близък обхват- NCF (Near Field Communications).

Предвижда се новата съвместна компания да бъде учредена до края на календарната 2011-а и да започне дейността си в началото на 2012 година, като предлагането на услугите за мобилни разплащания ще започне след успешното преминаване на всички тестове за сигурност.

Унгарският партньор в бъдещата съвместна компания - Целум Глоубъл Иновациос ес Солгалтато е създаден през 2000 година. Продуктите му са базирани на собствени и международно признати сигурни изпълнения на мобилни сделки, мобилни плащания и технологии, които не изискват договори (NFC). Дружеството поддържа приложенията на всички основни марки мобилни телефони.

Акциите на КТБ поскъпнаха на борсата днес с 1.88%, до 78.5 лв. за лот.