Отписванията на активи от страна на най-големите световни финансови институции няма да достигнат предричаните бомбастични пропорции и ще спаднат през втората и третата четвърт на тази година, според Lehman Brothers, предава Bloomberg.

Финансовите компаниии досега са обявили отписвания на активи на стойност около 300 млрд. долара и вероятно ще отчетат още 100 млрд. долара до края на годината, според анализаторите на Lehman Brothers. Набирането на нови средства е ограничило намаляването на капитала в сектора, смятат анализаторите.

Малко вероятно е силните предположения, вариращи от 600 млрд. до изумителните 1.2 трлн. долара, да се сбъднат, казват анализаторите, водени от Джак Малви.

Прогнозите на Lehman Brothers са по-малки, в сравнение с тези на UBS AG, обявени през февруари, според които глобалните загуби и отписвания на активи най-вероятно ще нараснат до 600 млрд. долара в разгара на кредитната криза, породена от колапса на пазара за високорискови ипотеки в САЩ. Банките продължават да търсят начини за набиране на свеж капитал чрез продажбата на подразделения и акционерни дялове, за да компенсират недостига на средства.

Намаляването на капитала на финансовите институции частично бе компенсирано от набирането на свежи средства, смятат анализаторите на Lehman Brothers. В следващите тримесечия отписванията на активи най-вероятно ще продължат, но със забавящо темпо.

Най-голямата щатска банка Citigroup Inc. и най-голямата брокерска къща в света Merrill Lynch & Co. са сред институциите, които са потърсили набирането на нови средства. Правителството на Сингапур е инвестирало около 6.9 млрд. долара в Citigroup, която се бори да възстанови печалбата си, след като отечете рекордна загуба за четвъртото тримесечие на миналата година. Merrill Lynch пък е набрала 6.6 млрд. долара от инвеститори, между които и Кувейтският държавен инвестиционен фонд.

Снимка: ЕРА/БГНЕС