Ръководителите на Lehman Brothers внесоха жалба срещу J.P. Morgan, обвинявайки американската банка, че незаконно е изтеглила милиарди долари дни преди фалита й.

Жалбата е внесена пред съда за фалитите в Ню Йорк и в нея се обвинява президентът на J.P. Morgan, Джейми Даймън и други високопоставени ръководители, че са използвали непублична информация и привилегирования си достъп до централната банка и американското министерство на финансите и са се възползвали от нея в ущърб на Lehman Brothers с "унищожителни последствия" за банката.

"Не само, че J.P. Morgan изтегли от Lehman Brothers милиарди долари, от които инвестиционната банка в затруднение имаше нужда, но и ускори нейния срив като отказа възможността за по-организирано уреждане на погасяването на нейните кредити.

J.P. Morgan е оказвал натиск и е изисквал едностранни споразумения, неблагоприятни за Lehman Brothers.

Обявяването на фалит на Lehman Brothers на 15 септември 2008 г. стана катализатор на най-тежката финансова криза от 30-те години на миналия век.

Банкрутът на банката, която имаше 639 милиарда долара активи при обявяване на фалита, е един от най-големите в американската история.


Източник: БГНЕС