Главният изпълнителен директор на Lehman Brothers Holdings Inc. Ричард Фулд трескаво търси купувачи за инвестиционната банка, след като от правителството дойдоха индикации, че то може да откаже финансиране, каквото предложи преди време на Bear Stearns Cos., която успя да се продаде и да избегне фалит, информира Bloomberg.

Фулд, който превърна Lehman в най-големия поемател на ценни книжа, обезпечени с ипотеки в САЩ по време на четирите си десетилетия в компанията, беше притиснат да пристъпи към принудителна продажба на банката, след като преговорите за потенциална финансова инжекция от Korea Development Bank приключиха, което свали цената на акциите на компанията със 70% в последните три дни. За разлика от ситуацията с JPMorgan Chase & Co., която закупи Bear Stearns, Федералният резерв и Министерството на финансите най-вероятно няма да предоставят финансиране за закупуването на Lehman, посочиха вчера хора, запознати със ситуацията.

Банкери от други компании вчера са разглеждали документацията на Lehman и може да се стигне до сключването на сделка преди отварянето на азиатските пазари на 15 септември, според източник, близък до компанията. Базираната в Ню Йорк инвестиционна банка обяви най-голямата загуба в 158-годишната си история на 10 септември, вследствие на 5.6 млрд. долара отписвания на активи в третото тримесечие на финансовата година.

Без “стратегическо споразумение” в “краткосрочен период” кредитните рейтинги на Lehman могат да бъдат намалени, обявиха от Moody's Investors Service, след като от банката отчетоха загубата.

Най-голямата потребителската банка в САЩ - Bank of America Corp., е измежду потенциалните купувачи, информира вчера Wall Street Journal, позовавайки се на неназовани източници. Говорителите на базираната в Шарлът, Северна Каролина банка и на Федералния резерв засега отказват коментар.

Когато Bear Stearns изпадна в колапс през март и клиентите и кредиторите се оттеглиха от компанията поради опасения, че тя не разполага с достатъчно средства, от ФЕД се съгласиха да поемат неликвидни активи на банката на стойност 29 млрд. долара, за да предизвикат закупуването й от страна на JPMorgan Chase & Co.

За разлика от дните преди принудителната продажба на Bear Stearns, волатилността на паричните пазари остава относително ниска. Разликата между това, което плащат правителството и банките, за да заемат средства в долари за тримесечен период, така наречения TED спред, е нараснала с 11 пункта в последните две седмици, до 121 базисни пункта, в сравнение със скок от 38 базисни пункта, до 160 пункта в периода преди колапса на Bear Stearns.

Goldman Sachs Group Inc. няма планове да закупува Lehman без финансова помощ от ФЕД или Министерството на финансите, според запознати източници.

Няколко от най-големите европейски банки може да бъдат изкушени да закупят Lehman, за да засилят присъствието си в САЩ, заяви анализаторът Ричард Боув по-рано тази седмица.

Базираната в Лондон HSBC обяви на 10 септември, че е “много невероятно” да закупи инвестиционна банка, докато CEO-то на Deutsche Bank AG Йозеф Акерман заяви, че не е заинтересуван от закупуване от Lehman или части от нея.