„Българският банков пазар е в доста комфортно положение по отношение на капиталовата адекватност, ликвидността“, каза в интервю за Profit.bg Мария Русева, изпълнителен директор на Societe Generale Експресбанк.

Банките привлякоха доста солиден ресурс през последните години. Повишава се акумулирането на депозити, главно на граждани, а кредитирането е замръзнало, което е тенденция за тази година и не очакваме промяна през следващите месеци, посочи още Мария Русева.

Емисията на български облигации на международните пазари се радваше на голям интерес от страна на инвеститорите, което е много добра оценка за икономическата стабилност на страната, отбеляза изпълнителният директор.

„Не очаквам никакви промени на лихвите по кредити и депозити у нас, които да имат връзка с емисията. Те зависят от други фактори, като разходите по привлечените средства“, допълни Русева.

Тенденцията за повишаване на лошите и преструктурирани кредити ще се обърне, когато има трайно подобрение на икономическата среда в страната, както на вътрешния пазар, така и на основните пазари в Европа. А за да се подобри положението при физическите лица и домакинствата, трябва да започна да намалява безработицата.

В момента не смятам, че процесите, които се случват в Гърция, влияят пряко върху банките в България. Банките с гръцки капитал отдавна разчитат на локалните депозити за финансиране на тяхната дейност. Те не биха могли да изпитат пряко сътресение от събитията в Гърция, заяви още Мария Русева.

Цялото интервю можете да гледате тук: