Руският милиардер Александър Лебедев желае да закупи малка германска банка, за да улесни немския внос в Русия, предава Reuters, позовавайки се на изказване на магната пред австрийският вестник Die Presse.

"С огромно удоволствие бих закупил мажоритарен пакет в германска банка и бих я използвал за увеличаването на немския внос в Русия", казва Лебедев. 'Банките с активи между 10 и 20 млрд. евро могат да бъдат обект на интерес', добавя той.

Големината на банката, определена от Лебедев означава, че той ще се цели в малки германски банки като регионални спестовни или ипотечни.

Лебедев, който има сериозни позиции в руската авиационна индустрия и в банковия сектор, добавя, че все още не следи много отблизо германския банков сектор. Руският инвеститор наскоро се съгласи да закупи германския туроператор Oeger Tours.

Руските инвеститори увеличават дяловете си в западни компании, а някои от тях вече си набелязват банки като Сюлейман Керимов, който наскоро увеличи дела си белгийско-холандската финансова група Fortis.