MasterCard обяви стартирането на Safety Net1 в Европа. Safety Net е глобален инструмент, който намалява въздействието на кибератаките срещу банки и институции, обработващи плащания.

Той е предназначен да използва силата на глобалната мрежа на MasterCard, за идентифициране на необичайно поведение и потенциални атаки – често дори още преди банката или институцията, обработваща плащания, да е узнала за тях.

Потребителите по света считат безопасността и сигурността на плащанията си за ключов приоритет при пазаруване, което е причината MasterCard от известно време да работи върху това да осигури безопасността на плащанията и данните, свързани с тях, независимо къде се извършват.

Компанията прави това чрез редица инструменти, използвайки многослоен подход, който работи в партньорство с банки-издатели на карти, акцептиращи банки, търговци и потребители.

Според Аджай Бала, президент на Enterprise Security Solutions в MasterCard, „Safety Net е най-новата сред мощния набор от защити на мрежово ниво, която е на разположение на банките-издатели на карти в борбата им срещу големи кибератаки. Със Safety Net денонощно проверяваме милиарди транзакции, като защитаваме банките-издатели на карти срещу събития, като източване на сметки в брой и злоупотреби с платежни сметки.“

MasterCard автоматично ще запише банките-издатели на карти за тази защитна услуга, за да осигури възможно най-лесно разпространение и използване на най-новите инструменти за сигурност. Safety Net обхваща всички обработени дебитни, кредитни, търговски транзакции с карти MasterCard, Maestro и Cirrus и вече е интегрирана в глобалната платежна мрежа на MasterCard, което означава, че за да участват, банките-издатели на карти не е нужно да предприемат никакви действия.

Safety Net e допълнителен слой за сигурност, надграждащ собствените инструменти и защити на банките-издатели на карти, добавяйки ново ниво на защита в платежната система, без прекъсване на процесите.

С помощта на сложни алгоритми тя следи различни канали и географски данни и осигурява най-подходящото ниво на подкрепа за всеки пазар и бизнес партньор на MasterCard. Safety Net е поредният усъвършенстван инструмент в приоритетната за MasterCard област на безопасността и сигурността.

Със своя глобален поглед върху платежните транзакции, мрежата на MasterCard може да идентифицира потенциално катастрофални проблеми с измами в реално време и да задейства целенасочени мерки за осигуряване на защитни механизми от името на банката-издател на карти, като например осигури ограничени възможности за авторизация, с цел блокиране на конкретни транзакции въз основа на множество критерии.

„За MasterCard", продължава Бала, "приоритет номер едно са безопасността и сигурността. Твърдо сме решени винаги да сме една крачка пред престъпниците – като внедряваме иновации и работим от ваше име за откриване, предотвратяване на измами и осигуряване на по-бърза реакция, така че те да се намалят.“

Като лидер в сигурността на плащанията, MasterCard се е съсредоточила върху това да направи мрежата ни и транзакциите безопасни за всички заинтересовани страни в екосистемата на плащанията.

Чрез стартирането на Safety Net, MasterCard предприема по-нататъшни стъпки, за да направи екосистемата на плащанията по-сигурна.