Щатската компания MasterCard Inc. обяви вчера, че значителни еднократни разходи са довели до загуба за третото тримесечие, но без тяхното отчитане резултатите на финансовата компания са превишили средните очаквания на анализаторите.

Въпреки признаците на забавяне в бизнеса на компанията на фона на глобалната финансова криза и особено силната такава в САЩ, компанията обяви, че ще посрещне прогнозираните си за тази година резултати.

Приходите през следващата година обаче се очаква да са под заложения в дългосрочен план ръст в диапазона между 12 и 15%.

За периода юли-септември от компанията отчетоха загуба в размер на 193.6 млн. долара, или 1.49 долара на акция, на фона на реализираната година по-рано печалба от 2.31 долара.

Без да се отчитат еднократните разходи, печалбата за тримесечието е възлязла на 322 млн. долара, или 2.47 долара на акция, което превиши средните очаквания на специалистите за печалба в размер на 2.25 долара.

След данните акциите на финансовата компания отбелязаха повишение от 11.81 долара, или 8.2% на извънборсовия пазар до ниво от 155.7 долара за брой.

През изминалата седмица MasterCard и Visa Inc. се съгласиха да заплатят на компанията Discover сумата от 2.75 млрд. долара по съдебен иск заведен от последната през 2004 година.

Делът на МasterCard от споразумяната за изплащане сума възлиза на 862.5 млн. долара.