Молбите за ипотечни кредити в САЩ най-ниски от осем години

753
Молбите за ипотечни кредити в САЩ най-ниски от осем години

Молбите за ипотечни кредити в САЩ са се понижили през миналата седмица до най-ниското ниво от декември 2000 г. насам. Това сочат данни на Асоциацията на ипотечните банкери в страната.

Броят на молбите за кредити за закупуване на жилище, или рефинансиране, се е понижил с 1.5% през миналата седмица.

Затегнатите кредитни условия, ипотечната криза и лошото състояние на пазара на жилища са част от причините за този факт.

Най-голямата заплаха за икономиката е крехкостта на финансовата система, която до голяма степен произтича от влошаването на имотния пазар.

Средният лихвен процент по 30-годишните заеми се е понижил до 6.47%, в сравнение с 6.58% предходната седмица. За сравнение, в средата на януари процентът е бил на почти тригодишен минимум при ниво от 5.5%.

Ипотечната криза и разходите на банките, в размер на стотици милиарди долари, вследствие на отписване на активи, допринесе за значителното повишение на лихвите по ипотечните кредити.

Въз основа на настоящите лихви месечните разходи за всеки заем от 100 000 долара възлизат на около 630 долара, или с около 62 долара над тези от януари.

Средният размер на лихвата по 15-годишните ипотечни кредити се е повишил от 5.99% на 6.17%, сочи още статистиката. През юли лихвата достигна осемгодишен максимум при ниво от 7.25% на годишна база.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg