Кредитната агенция Moody`s потвърди и запази рейтинга Ba2 на МКБ Юнионбанк. "Банката разполага със силна капитализация и е облагодетелствана от доброто ниво на паричните си фондове, както и от оперативната подкрепа на своя пряк акционер", изтъкват от агенцията в своето изследване.

"Запазването на рейтинга е добра новина за всяка компания по света в момент, в който по-голямата част от съобщенията на рейтинговите агенции са за намаляване в оценките. Положителен е и фактът, че качеството на портфейла ни продължава да е на по-благоприятно ниво в сравнение със средните данни за банковата система. В същото време отчитаме изпреварващ пазара ръст по всички основни показатели (активи, депозити, кредити)", коментира Мария Илиева, главен изпълнителен директор на МКБ Юнионбанк.

Очакванията на Moody`s са мениджмънтът на банката да успее да задържи високо качеството на активите и да не позволи ръст в провизиите, се казва в официалното прессъобщение на финансовата институция.

„Инструментариумът за това ще е фокусиране в редовното изплащане на кредитите и възприемане на груповите стандарти и практики на BayernLB, към която принадлежи МКБ Юнионбанк. В дългосрочен аспект това ще води до подобряване на резултатите на българската институция", посочват от Moody`s.

В доклада на рейтинговата агенция се казва още, че е много позитивен фактът, че ръководството на банката успява да ограничи оперативните разходи, като по този начин подобрява ефективността през последните години.

Данните към края на юни 2010 г. показват, че на годишна база активите на банката са се увеличили с 10%, депозитите нарастват със 17 на сто, а отпуснатите кредити са с 9% в повече. Банката завършва с положителен резултат второто тримесечие на тази година.