Още е рано да се говори за победа над финансовата криза, макар световната икономика да проявява признаци на възстановяване. Това се казва в поредното издание на „Доклад по въпросите за глобалната финансова стабилност" на МВФ, пише РИА Новости.

Експертите от фонда обръщат внимание, че за подобряването на състоянието на балансите на банките в последно време е помогнало, в частност, привличането на капитали.

„Запазват се сериозните притеснения, че влошаването на ситуацията на кредитния пазар ще продължи да оказва натиск върху банковите баланси. Нашият анализ показва, че до 2010 г. щатските банки ще преодолеят над половината от цикъла на загубите, като същевременно в Европа признаването на загубите е в по-малка степен, което се обяснява с различията в икономическите цикли", се казва в доклада.

МВФ отбелязва, че независимо, че ръстът в печалбите на банките в момента им позволява да поддържат ниво на капитализация, няма основание да се очаква, че те ще компенсират напълно отписването на активи през следващите 18 месеца.

Рентабилността на банките, според експертите, ще позволи по-активни действия при разрешаването на проблемите с неблагополучните им активи.

„Очаква се, че затягането на банковото регулиране ще доведе до свиване на нетните приходи и ще е необходимо по-скъпо застраховане за сметка на повишаване нивото на капитализация и ликвидност", се подчертава в документа.

Според експертите от МВФ, напрежението във финансовата сфера на формиращите се европейски пазари е отслабнало съществено, но същите остават силно уязвими.

„Западноевропейските банки могат да издържат на евентуално влошаване на условията по кредитирането в страните от Европа с формиращи се пазари, но и капиталът им може да се окаже недостатъчен , за да поддържа ръста на икономиките в региона", смятат от МВФ.

Авторите на доклада прогнозират свиване на банковото кредитиране в периода до края на 2009 г. и през 2010 г., както в САЩ, така и в Европа.

За преодоляването на оставащите проблеми от фонда призовават правителствата да продължат с преструктурирането на финансовите организации с цел осигуряване на способността им за отпускане на кредити и оказване на подкрепа при възстановяване на икономиките.

„При модернизацията на системата за регулиране и пазарните практики трябва да се запази ползите, свързани с прехвърляне на кредитния риск извън банковата система, както и възможността на кредиторите да диверсифицират източниците си на финансиране", съветват от МВФ.

„Сътрудничеството и съгласуваните действия в областта на политиката трябва да се разпрострат през границите. В условията на трансгранично взаимна връзка между организациите и пазарите контролните органи не могат да действат едностранно, без това да няма последици за други държави", се посочва още в документа.