Комисията за финансов надзор взе решение, с което намали вноската към Гаранционния фонд на застрахователите, предлагащи задължителна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите, от 10.00 лв. на 8.50 лв. за всяко моторно превозно средство.

Определи се и размерът на вноската на застрахователите, предлагащи задължителната застраховка „Злополука” на пътниците, на 0.15 лв. за всяко място, без мястото на водача.

С решението се намалява размерът на вноската на застрахователите към Фонда, а косвено и задължението на потребителите, които са крайните платци на вноската. Актът се издава по предложение на Съвета на Гаранционния фонд, в който участват всички застрахователи, предлагащи „Гражданска отговорност”. Предложението за размера на вноската е определено при прогнозен брой застраховани МПС за 2008 г. от 2.5 млн. бр.

В случаите на разсрочено плащане на премията по задължителните застраховки, Съветът на Фонда предлага цялата дължима вноска да се начислява и да се събира с първата вноска на премията.

Настоящото решение влиза в сила от датата на влизане в сила на Закона за изменение и допълнение на Кодекса за застраховането, приет на 8 ноември 2007 г.