Управителят на Народната банка на Сърбия Радован Йелашич критикува финансово-икономическата политика на коалиционното сръбско правителство и предупреди, че колебанието и нерешителността при прилагането на непопулярни мерки за съкращаване на разходите може да доведат до провал на споразумението с Международния валутен фонд (МВФ).

Правителството отново закъснява с прилагането на неотложните икономически мерки. Всеки пропуснат ден означава, че терапията ще бъде по-тежка, посочи Йелашич в интервю за списание НИН.

"Ключов въпрос е кое лекарство ще използваме", каза той с оценката, че основната пречка за прилагане на необходимата на Сърбия терапия е липсата на политически договор за мерките, които трябва да бъдат приложени. Спирайки се на това, че сега някои страни прилагат непопулярни мерки и без изискване на МВФ, управителят на централната банка каза, че Сърбия засега няма сили за такъв ход.

„Най-лошо би било МВФ да дойде, да ни постави диагноза, да направи определени предложения, да не получи ясни отговори, да си събере багажа и да си отиде. Ключов е въпросът кое лекарство ще използваме. Ако няма договор с МВФ, няма да има и пари от Световната банка и ЕС. Нито Сърбия, нито никой не може да каже, трябват ми пари, но нищо няма да направя в замяна", посочи Йелашич.

Според него най-добрият изход от ситуацията е правителството да намали разходите, да се ограничат личните доходи на гражданите и да се увеличи данък добавена стойност, който сега е 18 процента.

На 15 май МВФ подписа стенбай споразумение със сръбското правителство и отпусна на страната кредит на стойност три милиарда евро. Първият транш вече е получен, а предоставянето на останалите зависи от това ще даде ли МВФ през август положително мнение за действията на сръбските власти за стабилизиране на финансовия сектор.

Източник: МВФ