Насърчителна банка отпусна кредитна линия в размер на 1.1 млн. евро на „Търговска банка Д” за финансиране на малки и средни предприятия. Договорът за кредитната линия бе подписан от изпълнителните директори на Насърчителна банка АД Димитър Димитров и Сашо Чакалски и на “Търговска банка Д” АД - Малик Аъм и Радка Никодимова.

Средствата се предоставят за срок от 3 години. Те ще бъдат използвани за финансиране на инвестиционни проекти на микро, малки и средни предприятия с повече от 50% частно участие в капитала, както и за оборотен капитал.

“Търговска банка Д” АД получава кредитната линия по силата на Договор за заем, сключен между правителството на Република България и Насърчителна банка АД през месец април 2007 г. Средствата се предоставят от Федерална република Германия по договор от 2001 г. Общият размер на кредитната линия е 4 928 704 евро и ще се използва на револвиращ принцип за период от 10 години.

Кредитната линия е третата поред, отпусната от Насърчителна банка АД, от началото на годината по този договор. През юни 2007 г. средства бяха предоставени на ТБ “Инвестбанк” АД, а през юли - на «Токуда банк» АД. Общият размер на отпуснатите до момента средства на търговските банки е близо 4 млн. евро.

Предоставянето на финансов ресурс на банки-посредници за подпомагане на малкия и среден бизнес в страната и стимулирането на експорта са типични дейности на Насърчителна банка, които се очаква да се засилят след трансформацията й в Банка за развитие.

Банката има споразумения за съвместно финансиране на проекти с редица международни банкови институции и Банки за развитие - Европейската инвестиционна банка, Банката за развитие към Съвета на Европа, немската Кредитанщалт фюр видерауфбау, австрийската Дексиа Комуналкредит Банк, ирландската DEPFA BANK, Нордик инвестмънт банк, Банката за развитие на Северен Рейн-Вестфалия, Испанската банка за развитие Instituto de Crédito Oficial (ICO), Хърватската банка за развитие, Японската банка за международно сътрудничество. През 2006 година бяха подписани и споразумения с две руски банки - Московската банка за реконструкция и развитие и Международната банка за икономическо сътрудничество.

От средата на юли т. г. Насърчителна банка предоставя кредити на фирми, реализиращи над 50% от приходите си от сделки за износ, при лихви от 7.5 на сто.