Ако искате да теглите потребителски кредити, имайте предвид, че офертите на различните банки варират в много широки граници. Едно от основните изисквания за това да ви бъде отпуснат кредит при по-изгодни условия е работната ви заплата да се превежда в съответната банка.

Много работодатели (особено по-големите) работят с конкретни банки и могат да не се съгласят да превеждат заплатата ви в друга финансова институция. В този аспект, може би по-добрият вариант е да се насочите към кредит за текущи нужди към банката, обслужваща вашата компания.

Ако, по една или друга причина, тази институция не предлага продукт, отговарящ на конкретните ви изисквания, имайте предвид, че може да ви се наложи да платите значителна премия, ако теглите потребителски кредит от друга банка.

След като разгледахме най-изгодните предложения на пазара за потребителски кредити без поръчители, време е да погледнем и кои са най-скъпите или най-неизгодните оферти.

За целта ще разгледаме офертите при по-малките потребителски кредити (които масово се ползват за закупуване на потребителска електроника) без поръчители до 5 000 за период от пет години в банковия сайт moitepari.bg.

Въпреки че средните лихви при потребителските кредити, според статистиката през декември, са били при ниво от 12.1%, по данни на БНБ, при този род малки кредити лихвите достигат дори нива над 16%, което прави годишният им процент на разходи над 19%.

Значително по-високите лихвени проценти тук не са особено учудващи, предвид на високия процент на лошите и преструктурираните кредити, макар и въпреки наблюдаваната положителна тенденция на понижение.

Към края на 2012 г. този род кредити за домакинствата достигат ниво от 19.30 на сто, след като месец по-рано са били 19.56 на сто от съвкупните. В края на 2011 г. проблемните експозиции са били 19.97 на сто.

За период от пет години малък потребителски кредит до 5 000 лева е с годишен процент на разходите от 19.8% в ОББ, без поръчител и без превод на работна заплата. Месечната вноска при този кредите е в размер на 123.59 лева. Общата изплатена за периода на кредита сума е в размер на 7 570.59 лева

С втора най-висока цена се отличава Райфайзенбанк при същите условия и ГПР в размер на 19.5%. Тук месечната вноска е в размер на 121.46 лева, а общоизплатената за периода на кредита сума възлиза на 7 529.90 лева.

Едно сравнение сочи, че най-евтините малки потребителски кредити без поръчител и без превод на работна заплата се предлагат от Първа Инвестиционна Банка и са с ГПР от 14.09%. При тях месечната вноска е в размер на 116.21 лева, а общоизплатената сума за периода на кредита е 6 877.83 лева.