Водещите щатски банки - Bank of America Corp., JPMorgan Chase & Co., Citigroup Inc. и Wells Fargo & Co., получатели на помощ от 140 млрд. долара от правителството са намалили провизиите си срещу лоши кредити. От институциите смятат, че най-лошото вече е зад гърба им.

Техните звена за инвестиционно банкиране са регистрирали изключително добри резултати, следствие от възстановяването на световните парични пазари.

Сумарната им печалба за първите три месеца на годината възлиза на 13.4 млрд. долара, което е най-голямата стойност от второто тримесечие на 2007 година, преди да започне кризата.

Това се случва 11 месеца, след като Фед стигна до извода, че щатските банки могат да имат нужда да увеличат капитала си с 600 млрд. долара, за да се справят с новата действителност.

В този момент от Standard & Poor's прогнозираха, че банковата криза може да трае до 2013 година.

От тогава до момента четирите най-големи банки върнаха голяма част от заетите от правителството средства за справяне с кризисната ситуация.

И докато по-малките банки продължават да изпитват сериозни затруднения и да закриват врати, то най-големите в сектора се чувстват повече от добре.

Щатската икономика регистрира ръст през март, подкрепена от възстановяването на потребителските разходи.

През последното тримесечие на миналата година, водещата световна икономика отбеляза повишение от 5.6% на годишна база или най-големия от шест години насам.

Поне 11 анализатора повишиха своите ценови таргети на базираната в Ню Йорк JPMorgan и за Bank of America, след добрите резултати, отчетени от финансовите институции.

Banknews.bg