Китайските банки са отпуснали нови заеми в размер на около 700 млрд. юана (102.5 млрд. долара) през февруари, което е наполовина на сумата, отпусната през януари, след като правителството въведе мерки за ограничаване на кредитирането, информира Reuters.

Данните за февруари, обявени от China Securities Journal, които отчитат спад в сравнение с опуснатите 1.39 трлн. юана месец по-рано, бяха в тон с предварителните очаквания.

Официалните данни се очакват малко преди 15 март.

Забавянето идва след като властите наредиха на банките да ограничат кредитирането и се дължи отчасти на едноседмичните празници около празнуването на Лунната нова година, която се падна по средата на февруари.

Пазарът следи отблизо данните за кредитирането, за да прецени колко сериозен е Пекин по отношение на контрола на скока в кредитирането от началото на годината. Сравнително скромната сума може да разсее опасенията по отношение на бъдещи увеличения на задължителните резерви на банките, които в последните месеци се отразиха негативно на цените на акциите.

Министър-председателят Вън Дзябао миналата седмица потвърди таргет за кредитирането за 2010 г. в размер на 7.5 трлн. юана, в сравнение с 9.6 трлн. юана кредити, отпуснати през 2009 г.

Пекин неколкократно нареди на банките да поддържат равномерен ритъм на кредитиране през цялата година и да анулират заемите, които се използват за неподходящи цели, като инвестиции в акции или имоти.

Според China Securities Journal най-големите кредитори през февруари са Agricultural Bank of China (82 млрд. юана), Industrial and Commercial Bank of China (78 млрд. юана), China Construction Bank (76 млрд. юана) и Bank of China (58 млрд. юана).