Обезценките на банките за 2010 г. надхвърлиха 1 млрд. лв.

1016
Обезценките на банките за 2010 г. надхвърлиха 1 млрд. лв.

„Прeз октомври продължава нарастването на класифицираните кредити и на свързаните с тях разходи за обезценка и специфични провизии за кредитен риск", съобщават от БНБ.

Обезценките на финансови активи от страна на банките нарастват със 127.77 млн. лв. за месеца, като достигат 1.07 млрд. лв. от началото на годината.

„Реализираните лихвени и нелихвени приходи през октомври надхвърлят оперативните разходи (включително и за обезценка) и осигуряват повишаване на печалбата на системата с 40 млн. лв. до 516 млн. лв.", допълват още от БНБ.

През октомври общата сума на активите на банковата система отбелязва лек спад (с 0.7%) до 71.61 млрд. лв. под влияние на динамиката при паричните средства и при кредитите и авансите.

Не настъпват съществени промени в пазарните позиции на отделните институции, като петте най-големи банки притежават 55% от активите на системата.

Стойността на съотношението на ликвидните активи към сумата на пасивите (21.70%) е близка до отчетената в края на септември. Регистрирано е увеличение на ценните книжа в портфейлите на разположение за продажба и държани до падеж и паралелно намаление на тези за търгуване.

През месеца брутните кредити (без тези за кредитни институции) се увеличават с 0.2% (110 млн. лв.), като динамиката по групи банки е различна. Корпоративният сегмент отбелязва растеж с 0.4% (149 млн. лв.), а експозициите на дребно намаляват с 0.1%. Докато жилищните ипотечни кредити продължават да нарастват (с 0.1% през месеца), то потребителските заеми отново намаляват (с 0.3%).

В привлечените средства е отчетено намаление с 0.8% поради настъпилия падеж на ресурс от кредитни институции (основно нерезиденти). Делът на местните ресурси се увеличава (с 1 пр.п.) и в края на октомври достига 76.1% в източниците на финансиране.

Запазва се растежът на депозитите от граждани и домакинства. Месечното им увеличение с 0.8% (227 млн. лв.) определя и нарастването на тяхната роля в общия размер на привлечените средства в системата до 44%.

Спрямо септември размерът на балансовия капитал нараства с 0.6% и възлиза на 9.7 млрд. лв.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg