Българска Банка за Развитие (ББР) издаде необезпечена облигационна емисия с номинална стойност 20 млн. евро. Това е втората емисия облигации на емитента. Емисията e за срок от 5 години, a лихвеният купон - 5%. Това информираха от държавната банка.

Водещ мениджър по сделката е Райфайзенбанк (България) ЕАД.

Целта на емисията е финансиране на нови и рефинансиране на съществуващи инфраструктурни проекти в сферата на производството на енергия от възобновяеми източници и преработка на твърди битови отпадъци.

Първичното записване на облигациите е осъществено при условията на частно предлагане и е насочно основно към институционални инвеститори. На по-късен етап се планира вписване на емисията в КФН и регистрация за вторична търговия на БФБ - София АД.

ББР предоставя пряко и непряко дълогосрочно инвестиционно финансиране в страната от собствен капитал и външен ресурс. Само през 2009 г. банката е привлякла над 150 млн. евро от чужди финансови институции.

Финансовата институция чрез дъщерното си дружество Национален гаранционен фонд предоставя и портфейлни гаранции на търговските банки за кредитиране на малки и средни предприятия.

Райфайзенбанк заема водеща позиция на пазара на облигационни емисии, като само за миналата година пое и пласира 5 облигационни емисии за над 50 милиона лева, което съответства на 20% пазарен дял.