След вчерашната спешна препоръка на евроминистрите - кога и у нас държавата ще започне да гарантира влогове до 100 хил. лв. В Народното събрание въпросът ще ни застигне ли финансовата криза от Америка и Европа, днес е широко дискутиран.

От дебатите стана ясно, че фискалният резерв на България е 11 млрд. лв. и е достатъчен, за да гарантира стабилността на банковата система. Управляващите увериха, че правителството следи ситуацията. От опозицията обаче настояват да разберат има ли кабинетът специален план, за да предотврати пренасянето на финансовата криза от Америка и Европа и у нас.

"Държавата гарантира влоговете на гражданите до 40 хил. лв. Има специален фонд, които е изграден и в който в момента има над 700 млн. лв. България подкрепи другите държави от ЕС, които предложиха да се гарантират влоговете до 50 хил. евро. Ако има необходимост ще направим това, но такава необходимост няма, защото влоговете на българските граждани – 99% са под 40 хил. лв.", каза Румен Овчаров от Коалиция за България.

Българска Нова Демокрация предлага създаването на антикризисен щаб срещу финансовата криза. Депутатът Лидия Шулева заяви, че заплахата от финансовата криза е основната тема на всички правителства по света и е крайно време българското правителство да излезе с пакет от мерки.

Лидерът на ДСБ Иван Костов посочи, че в България доверието е слабо.

"И е нормално след като страната е преживяла страната тежка банкова криза, след като са фалирали 14 банки, няма как хората да не са притеснени. И няма как да ги успокояват точно думите на министър от кабинета, който причини това", посочи Костов.

"Ние имаме доста различна структура на депозитите в банките, един среден депозит е между 3 500 и 4 000 лв., а тези, които са над 50 хил. евро като количество не са толкова много", коментира Петър Кънев от БСП.

Източник: БНР. bТВ