Финансовите показатели на кредитните институции остават стабилни в края на юли, отчитат от БНБ в месечния си обзор за банковия сектор към края на юли. В банковата система е отчетено увеличение на привлечените средства и на балансовите активи. В резултат от нарастването на нискорисковите инвестиции ликвидната позиция се засилва, като коефициентът на ликвидните активи, изчисляван по Наредба № 11 на БНБ, се подобрява през месеца до 25.17%.

Финансовият резултат също се повишава, като водещ остава приносът на нетния лихвен доход (241 млн. лв. месечно нарастване). Спрямо юни печалбата на банковата система е увеличена с 61 млн. лв. и към 31 юли достига 376 млн. лева.

От БНБ отчитат също, че нарастването през месеца на класифицираните кредити и на свързаните с тях разходи за обезценка е в рамките на наблюдаваните изменения през годината. През юли е извършена допълнителна обезценка за 115 млн. лева.

Общата сума на активите на банковия сектор нараства с 1% и в края на месеца възлиза на 75.7 млрд. лева. Месечно намаление е отчетено при ценните книжа (главно в позицията за продажба), като успоредно с това се увеличават вземанията от кредитни институции. Делът на петте най-големи банки в общото балансово число е 52.8%.

Брутните кредити (без тези за кредитни институции) намаляват незначително (27 млн. лева, 0.1%). Динамиката на кредитния портфейл е повлияна от настъпили погашения при централните правителства и некредитните институции.

Корпоративните кредити нарастват с 0.8% (266 млн. лева), а експозициите на дребно - с 0.1% (10 млн. лв.). Слабият растеж на жилищните ипотечни кредити (0.1%) е съпроводен от незначително намаление на потребителските заеми.

Размерът на привлечените средства е увеличен с 1% (666 млн. лева). Месечният растеж на депозитите от граждани и домакинства е 1.7% (500 млн. лева). Техният дял продължава да нараства и достига 45.9% в общата сума на привлечения ресурс. Средствата от институции, различни от кредитни, се увеличават с 2.1% (432 млн. лева), а тези от кредитни институции намаляват с 2.2% (268 млн. лева).

Балансовият капитал на системата нараства с 0.6% (58 млн. лева) с приноса на повишения доход от текущата година.