Печалбата на UniCredit пада с 26% за тримесечието

1126
Печалбата на UniCredit пада с 26% за тримесечието

Най-голямата италианска банка UniCredit отчете днес 26-процентен спад в печалбата си за третото тримесечие, след като провизиите й за покриване на лоши заеми почти са се удвоили, информира MarketWatch.

Банката обяви, че нетните й лихвени приходи намаляват през третото тримесечие. Спадът обаче е бил почти компенсиран от по-голямата печалба от търговия, след като пазарните условия продължиха да се подобряват.

Така оперативната печалба на банката за тримесечието остава почти непроменена на ниво от 6.73 млрд. евро. Ако бъде елиминиран ефекта на валутните разлики, оперативната печалба на банката нараства с 5.9%.

Нетната печалба се понижава до 394 млн. евро в сравнение с 532 млн. евро и е под очакваните от анализаторите 408 млн. евро.

UniCredit е заделила провизии и други отчисления за покриване на лоши заеми в размер на 2.16 млрд. евро през третото тримесечие, в сравнение с 1.07 млрд. евро година по-рано.

Отчисленията обаче са по-ниски в сравнение със заделените 2.43 млрд. евро за второто тримесечие на тази година.

Подобен спад се наблюдава в резултатите и на няколко други банки, между които и HSBC Holdings.

UniCredit също така обяви, че първичната й капиталова адекватност (Tier 1) е нараснала с 0.7 процентни пункта за тримесечието, до 7.55%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg