Всички карти с магнитни ленти, издадени от Първа инвестиционна банка, ще бъдат активни до 27 февруари. От 28 февруари ще функционират само дебитни и кредитни карти с чип.

ПИБ е преиздала картите на всички свои клиенти. „Все още има клиенти, които не са успели да вземат новите си карти с чип, по една или друга причина”, обясни Никола Бакалов, директор „Картови разплащания” във финансовата институция. „Банката предприе тази мащабна кампания с оглед сигурността и комфорта на клиентите си. Чипът не може да бъде фалшифициран и съответно клиентите ощетени.

Важно е обаче всички наши клиенти, които все още ползват карти с магнитна лента и не са си взели картата с чип, да посетят най-близкия офис на ПИБ или да се свържат с кол-центъра незабавно. Подмяната на картите е напълно безплатна.

Обръщаме внимание, че независимо от това, че картата с магнитна лента може да не е изтекла, след 27 февруари тя няма да работи.”.

Първа инвестиционна банка е първата банка, която предложи на своите клиенти дебитни карти с чип. Преминаването от магнитна лента към чип-технология се дължи на два водещи фактора. Първо, гарантира се сигурността на картодържателите, и второ – чипът дава възможност за предоставяне на допълнителни услуги. Чип картите осигуряват максимална сигурност и защита на средствата. Вградената компютърна чип технология в картата прави практически невъзможно копирането на данни от картата върху друг носител.

През 2007 г. ПИБ приключи процедурата по подмяна на софтуера на банкоматите и на ПОС терминалите, инсталирани в търговските обекти – клиенти на банката. Всички терминали на банката, АТМ и ПОС извършват транзакции посредством чипа на банковите карти. Едновременно с това, банката прехвърли обслужването на всички свои банкови карти и терминали от националния картов оператор Борика към Casys International – първият център на Балканите, сертифициран от VISA и MasterCard за издаване и обслужване на карти с чип.