Паралелно със своите анализи, коментари и изразеното несъгласие по публикуваните рейтинги, от Първа инвестиционна банка са уведомили Moody's, че преустановява рейтинговането си от тях. Банката ще продължи да се рейтингова от агенция Fitch Ratings, информираха от трезора.

Да припомним, че в петък международната рейтингова агенция Moody's Investors Service предприе действия по рейтингите на четири български банки след преоценка на устойчивостта на техните печалби и капиталови позиции, с оглед на нарасналите кредитни загуби вследствие на задълбочаващата се рецесия.

Засегнатите банки са Първа инвестиционна банка, Банка ДСК, Райфайзенбанк и МКБ Юнионбанк.

Moody's намалява рейтинга за финансова стабилност на Първа инвестиционна банка от D на D-. Дългосрочните депозитни рейтинги на банката в местна и чуждестранна валута също са занижени с от Ba1 до Ba2. Всички рейтинги са с отрицателна перспектива.

Рейтингът за финансова стабилност на Банка ДСК остава D+, но перспективата е променена на „отрицателна". Депозитният рейтинг в местна валута на банката е понижен от Baa2/Prime-2 до Baa3/Prime-3. Рейтингът в чуждестранна валута остава на ниво Baa3/Prime-3. И двата рейтинга са с отрицателна перспектива.

При Райфайзенбанк рейтингът за финансова стабилност и депозитните рейтинги в местна и чуждестранна валута са потвърдени на нива D+ и Baa3/Prime-3 респективно. Перспективата също остава негативна.

Рейтингът за финансова стабилност на МКБ Юнионбанк остава на ниво D- докато депозитните рейтинги в местна и чужда валута са потвърдени на ниво Ba2/Not Prime. Отрицателната перспектива също е запазена.

Рецесията в България се задълбочава, което е довело до повече фалити, нарастващо ниво на безработица и намаляване на разполагаем доход на гражданите.

Финансовото представяне на корпоративния сектор по специално се е влошило значително, основно поради заниженото търсене на български експортни стоки от страна на основните търговски партньори на България и вследствие на намаляващите чуждестранни инвестиции.

Въпреки че банковият сектор продължава да бъде печеливш, добре капитализиран и може да се похвали добри нива на ликвидност, от Moody's отбелязват повишението на лошите кредити до ниво от 5.63% към края на септември 2009 г., в сравнение с 2.41% от всички кредити към края на 2008 г.

"Като се има предвид, че показателите, свързани с качеството на активите на банките изостават с няколко месеца от макроикономическите показатели, е важно настоящите рейтинги на банките да отразяват очакванията на Moody's за техните бъдещи загуби," казва Елена Панайоту, главен анализатор на Moody's за българските банки.

Днес акциите на ПИБ поскъпнаха на борсата с 1.93%, до 2.70 лв. за бройка при нисък обем.