Европейските банкови регулаторни органи се подготвят да въведат категория "почти фалирал" в новия процес на провеждане на стрес тестовете като част от механизма за рекапитализиране на по-слабите банки, пише FT.

Преди година само седем от 91 банки не можаха да покрият изискванията за първична капиталова адекватност (Tier 1) от 6%.

Надеждността на тестовете обаче беше подложена на въпрос когато две ирландски банки, които бяха покрили изискванията, трябваше да бъдат спасени само четири месеца по-късно.

Този път тестовете, които се провеждат от новия Европейския банков орган (EBA), ще бъдат изготвени така, че да бъдат по-трудни.

От EBA обявиха миналата седмица, че планират да тестват състоянието на банките както стандартни условия, така и в изключително неблагоприятна макроикономическа ситуация, както и при характерни за отделните страни сътресения при цените на недвижимите имоти, лихвените проценти и държавните облигации.

Подробностите около тези сценарии и методологията, по която ще бъдат прилагани, ще бъдат обявени в предстоящите седмици, след дискусии с банките и националните регулаторни органи.

Самите тестове се очаква да започнат следващия месец, като резултатите трябва да бъдат обявени през юни.

Признавайки недостатъците на миналогодишните тестове, Андреа Енриа, новият председател на EBA, заявява пред FT, че е твърдо решен да направи новите тестове по-благонадеждни и да ги използва като катализатор за рекапитализация на най-слабите европейски банки.

Въпреки че EBA не може да нарежда директно на банките да набират свежи средства, регулаторният орган има повече правомощия от предшественика си да оказва натиск върху регулаторите на отделните държави, за да постига това, което иска.

Анализатори смятат, че основните параметри на тестовете ще бъдат подобни на тези от миналата година.