Под 15% от всички кредити у нас са жилищните, заяви в парламента министърът на финансите Пламен Орешарски. Той уточни, че ипотечните вземания са равномерно разпределени по отделни банки и като цяло характерът на жилищните кредити у нас е доста по-различен от този в държавите, където се усеща силно световната финансова криза.

Министър Орешарски за пореден път подчерта, че още от края на миналата година в тясно сътрудничество с Централната банка сме разработили план за действие при криза. Според него на този етап у нас не съществуват предпоставки за криза и не вижда как събитията в световен мащаб биха могли да ни засегнат.

Орешарски добави, че капиталовата адекватност на българските банки в момента е доста над приетите международни стандарти, а процентът на кредитите, които се изплащат редовно, е 95.5%. Той заяви още, че не съществуват предпоставки за фалит на която и да е банка в България.

Финансовият министър призова опозицията да изчисти своята теза по отношение на бюджетния излишък. Орешарски потвърди, че голяма част от него отива в сребърния фонд за поддържане на пенсионната система.

Източник: Нова телевизия, Снимка: БГНЕС