Подуправителите на БНБ са пресекли заедно с правителството атаката на 14 банки миналата година по време на кризата с КТБ. Това е станало ясно по време на изслушването на екипа, предложен от новия гуверньор Димитър Радев в бюджетна комисия в парламента.

Новоизбраният управител на Българската народна банка предложи за подуправители двама от досегашните - Калин Христов - за управление "Емисионно", и Димитър Костов - "Банков надзор". А Нина Стоянова бе предложена за ръководител на управление "Банково", припомня БГНЕС.

Тримата трябва да бъдат гласувани от депутатите тази седмица. "Упреците от страна на РБ, че това са хора, които са работили в БНБ по време на фалита на КТБ, са неоснователни", отбелязаха вчера народни представители от няколко парламентарни групи.

И посочиха, че тиражираната банкова ваканция миналото лято е била с цел създаване на паника. Но от изслушването на номинираните от Радев за подуправители в бюджетна комисия станало ясно, че 14 наши банки са били обект на атака по същото време.

И само навременната реакция на БНБ, финансовото министерство и ЕК е предотвратила готвения сценарий за фалит на банковата система.