Спадът в цените на недвижимите имоти в Европа повлече европейските банки и може да доведе до нова вълна от сливания и поглъщания в сектора на Стария континент, коментират специалисти.

По-малките европейски банки могат да изпитат трудности да се борят сами с разрастващата се криза, дошла от САЩ в Европа, и да търсят възможности за оцеляване чрез обединения или влизане в състава на по-големи банки.

Европейските правителства вече прибегнаха до спасяване на няколко големи банки-от базираната в Брюксел Dexia SA до британската Bradford & Bingley Plc.

Някои от банките са в по-затруднена позиция и с по-лоши баланси, като те се очаква да пострадат най-много. Други са в относително здравословно състояние, но и те се очаква да изпитат негативния тренд наблюдаван в сектора.

Ирландия, Испания и Великобритания са европейските страни, най-силно засегнати от кризата в сектора на недвижимите имоти.

Четиринадесет банки в тези страни с активи от над 3.7 трлн. долара имат с поне 50% повече кредити, отколкото привлечени депозити, сочат данни на финансовия сайт Bloomberg. Това ги поставя в изключително рискова ситуация.

Дори по-лошо е положението в Дания, където според данни на централната банка отпуснатите кредити превишава 2.4 пъти размерът на депозитите на банките.

Малките банки са най-силно изложени към риск, защото те традиционно са с по-нисък кредитен рейтинг и им е по-трудно да набират свежи ресурси под формата на депозити, според анализатори на MF Global Securities Ltd.

В усилията си за справяне със ситуацията изпадналите в затруднение по-малки банки могат да прибегнат до търсене на възможности за сливания.

Различните европейски страни се справят с кризата по различен начин. Правителствата на Белгия, Холандия и Люксембург наляха 11.2 млрд. евро в най-голямата белгийска банка – Fortis.

Централната банка на Ирландия пък обяви, че ще гарантира депозитите и кредитите в страната на местните банки за 2 години, което покрива гаранции за около 400 млрд. евро.