Предлаганите от Пощенска банка международни взаимни фондове се радваха на засилен инвеститорски интерес през 2010 г., като банката отчита ръст от 74% в нетните продажби сравнено с нивата от 2008 г. преди кризата. Най-динамично нарастват обемите през последното тримесечие на годината.

Ръстът е най-силен при индивидуалните инвеститори, вследствие на отскоро предлаганата услуга „Персонално банкиране" и засилен интерес към спестовния продукт „СпестИнвест", който комбинира депозит и инвестиция в дялове на взаимни фондове, информират от Пощенска банка.

Международните взаимни фондове, предлагани от финансовата институция, отчитат висока доходност през изминалата година, като най-добре се представя фонд „Турски акции" с 34% годишна доходност. Следва регионалният фонд „Развиващата се Европа", който инвестира в акции от страните от бившия съветски блок, с доходност от 25% през 2010.

Първенецът на 2009 година „БРИК", който инвестира в акции в Бразилия, Русия, Индия и Китай, който тогава отбеляза над 70% доходност, тази година отново се представя силно с 21% възвръщаемост за една година.

Взаимните (договорните) фондове са колективна форма за инвестиране в ценни книжа - акции, облигации и други финансови инструменти. Възникват с цел да предоставят възможност на частни лица да се възползват от доходността, която носят фондовите борси.

Пощенска банка предлага възможност за инвестиция в евро и лева в осем взаимни фонда, инвестиращи в различни географски региони и класове активи, както и чрез споменатия по-горе спестовен продукт на банката.