Кредитополучателите, които имат затруднения с изплащанията на вземанията си, трябва да потърсят диалог с финансиращите ги банки, за да разрешат потенциални проблеми, каза Надя Захариева, мениджър инвестиции в Българо-Американска Кредитна Банка АД (БАКБ). Тя коментира състоянието на банковия сектор в страната и даде ценни съвети за взаимоотношенията между финансиращите институции и техните клиенти по време на Първия бизнес форум на Варна, организиран от сп. Мениджър, съобщиха за Profit.bg от банката.

„Банковата система в България е стабилна, поради две основни причини. Първо, българските банки винаги са били доста консервативни, като са изисквали много информация и голямо обезпечение при отпускане на кредит. Второ, Българска народна банка е добър регулатор, който следи за съблюдаване на строги правила при работа", каза Надя Захариева.

Тя допълни, че ролята на банките е да следват бизнеса и да финансират проектите на предприемачите, а не изпреварващо да предлагат кредитиране. Ето защо, в условия на голяма междуфирмена задлъжнялост, падащ износ и ниски нива на производство, тяхното поведение е консервативно.

Надя Захариева посъветва фирмите да спазват строга финансова дисциплина при взаимоотношенията си с банките, тъй като кредитиращите институции лесно могат да проверят състоянието на фирмените им финанси. „Финансовите отчети на компаниите трябва да бъдат изрядни", допълни още тя.

Надя Захариева представи тезите си в рамките на своя панел на тема „Банките - те ли са в основата на всички злини?". Освен нея, в събитието участваха още проф. д. ик. н. Гарабед Минасян, зам. кметът на Община Варна, Борислав Борисов, представители на Deliotte и Coface.

Форумът, който се състоя на 4 юни 2009 г., е част от серията срещи с представители на българския бизнес. Първото събитие от поредицата се състоя в края на април в Бургас.