Правителството на САЩ се е съгласило да инвестира още 20 млрд. долара в Bank of America Corp. и да гарантира нейни активи на стойност 118 млрд. долара, за да помогне на банката с придобиването на Merrill Lynch & Co. и да предотврати задълбочаване на финансовата криза.

Изявлението на финансовото министерство идва, ден след като акциите на Bank of America и Citigroup Inc. се обезцениха поради опасения относно нарастващите кредитни загуби.

Правителството вече инвестира 15 млрд. долара в Bank of America, която в момента е най-голямата банка в страната и други 10 млрд. долара в Merrill Lynch, за да подсили новата компания срещу световната кредитна криза.

Планът наподобява действията на правителството в случая със Citigroup през ноември, когато застрахова банката срещу загуби, свързани с така наречените "токсични активи", а всичко това беше за сметка на данъкоплатците.

С настоящата сделка правителството ще защити активи на Bank of America на стойност 118 млрд. долара.

Правителството също така днес ще закупи привилегировани акции на банката на стойност 20 млрд. долара, които носят 8% дивидент. Средствата идват от първата половина от спасителния план на правителството (TARP- Troubled Assets Relief Program). Вчера Сенатът гласува в ползва на освобождаването и на следващите 350 млрд. долара от програмата.

Преговорите между правителството и Bank of America са били водени в последните две седмици. Базираната в Северна Каролина банка е заявила пред регулаторните органи през декември, че може да се откаже от придобиването, тъй като резултатите на Merrill са по-лоши от очакваните.

Правителството обаче е настояло сделката да се състои, защото провалът й би върнал напрежението във финансовата система.

Активите на Bank of America, които ще бъдат гарантирани от правителството, включват кешови активи на стойност 37 млрд. долара и деривативи, които могат да донесат максимална загубва от 81 млрд. долара в бъдеще.

Акциите на Bank of America се обезцениха с 18% вчера, до 8.32 долара, след като преди това паднаха и до 7.35 долара, най-ниското ниво от февруари 1991 г. Банката трябва да обяви резултатите си за четвъртото тримесечие по-късно днес.

Bank of America се съгласи на 15 септември да придобие Merrill Lynch, най-голямата брокерска къща в света. Сделката на стойност 19.4 млрд. долара последва фалита на Lehman Brothers Holdings Inc.