Разговорите за сливане между две от най-големите немски банки Commerzbank и Dresdner Bank са в напреднала фаза, предава Reuters, позовавайки се на източник от надзорния съвет на Commerzbank.

Спекулациите за банкови сливания в Германия продължават от седмици, тъй като доста банки търсят купувачи или партньори за сливане.

Партньорът на Dresdner Bank Allianz иска да продаде банката на Commerzbank. В същото време най-големият играч в банкирането на дребно в Германия - Deutsche Postbank, се продава. Citigroup също търси купувач за операциите си на дребно в страната.

Сделката между Commerzbank и Dresdner би била най-голямата в Германия, откакто UniCredit закупи HVB преди три години.

Подобна сделка би сложила край на продължилите дълго противоречия на Allianz с инвеститори, които смятат, че компанията се е провалила в опита да комбинира застраховане и банкиране.

Сделката също така би стимулирала Commerzbank, която дълго време се задоволяваше с малък дял от пренаселения банков сектор на Германия.

Сливане би позволило на банките и да излязат по-сериозно на международната сцена. Commerzbank, основен кредитор в Германия, но с пазарна капитализация от около 13 млрд. евро е доста малка, в сравнение с международните си конкуренти.

Има обаче и доста препятствия пред сделката, включително и проблемното подразделение за инвестиционно банкиране на Dresdner.

Allianz иска да го продаде заедно с атрактивното подразделение за банкиране на дребно на Dresdner, което анализаторите оценяват на 8 млрд. евро.

Перспективите пред Allianz да продаде отделно инвестиционната банка, която обяви значителни отписвания на активи, не са големи, според източник, близък до застрахователя.