Френският президент Никола Саркози и председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише отново подновиха словесните си атаки, разменени във връзка с решението на ЕЦБ да увеличи основния си лихвен процент на 4.45%, пише в. "Монд".

"Стабилността на цените защитава най-ощетените граждани на ЕС', коментира Трише по време на икономическите срещи в Екс-ан-Прованс.

С това той отговори на коментар на френския президент, който, подчертавайки, че е привърженик на независимостта на еврото, попита "доколко е уместно основният европейски лихвен процент да е 4.25%, след като в САЩ е едва 2%".

Френският президент се опасява, че твърде рестриктивната финансова политика ще затрудни икономическата активност, като същевременно няма да спомогне за овладяване на инфлацията, причините за която според него са външни и се изразяват в поскъпване на суровините.

Жан-Клод Трише отговори, че стабилността на цените е "грижа номер едно" на европейците, след като инфлацията в еврозоната през май достигна рекордните 4% и че именно борбата с инфлацията е основната задача на ЕЦБ.

"Стабилността на цените е необходимо условие за икономически растеж и създаване на трайна заетост", каза Трише, напомняйки, че от създаването на еврозоната преди девет години в нея са открити 15.7 милиона работни места, т.е. повече отколкото в САЩ.