Райфайзенбанк: БВП на България с 2.5% ръст през 2012 г.

1245
Райфайзенбанк: БВП на България с 2.5% ръст през 2012 г.

Райфайзенбанк (България) ЕАД понижи прогнозата си за растежа на БВП на България през 2012 г. от 4% на 2.5%.

Действието на анализаторския екип на банката е продиктувано от сътресенията на финансовите пазари и многобройните сигнали за забавяне на големите световни икономики. Няколко дни по-рано и Райфайзен Банк Интернешънъл, едноличен собственик на капитала на Райфайзенбанк (България), понижи чувствително прогнозата си за растежа в Еврозоната през 2012 г от 1.7% на 1.1%.

Очакванията са, че по-ниското потребителско търсене в страните, които са основни търговски партньори на България (на първо място Германия), ще се отрази в по-значително забавяне на растежа на българския износ, като същевременно притокът на средства към страната, в т.ч. и на преките чуждестранни инвестиции, ще отслабне допълнително.

Според главния икономист на банката Калоян Ганев ефектите върху икономиката на България ще бъдат усетени с известно закъснение от поне едно тримесечие, тъй като бизнесът ще продължи да изпълнява поръчки, направени до средата на тази година. Поради това прогнозният темп на нарастване на БВП за 2011 г. не е променен и остава също 2.5%.

През 2012 г. възстановяването на българската икономика, в общи линии, ще повтаря динамиката, наблюдавана и през настоящата година. Потреблението се очаква да нарасне с малко над 1%, инвестициите - с 3.5%, а нарастването на износа ще се забави до скромните на фона на наблюдаваните до момента темпове - 3.6% на годишна база. Възстановяването на пазара на труда също не се очаква да се случи през следващата година, като прогнозата е безработицата да остане на ниво от около 11%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Diversified assets
# 0
17:08 | 24 August 2011
Увеличаващ се брутен вътрешен продукт, при намаляващо население. Тези които могат да смятат би трябвало да са изчислили, че това е увеличаване на дохода на човек от населението. Възстановяването на българската икономика започна още през 2009 г. Компетентните икономисти биха могли да кажат на хората кои са финансовите инструменти с най-голяма доходност. Според учебниците и статистическите данни за капиталовите пазари, акциите са инструментите с най-голям риск и съответно с най-голяма доходност. Особено във времена като сегашните, когато банките в европейската зона имат проблеми с облигациите, както и с дълговете на страни като Гърция, Испания, Италия и други.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg