Валутният резерв на Националната банка на Румъния (НБР) достигна рекордна стойност, след като страната получи първите траншове от заемите от Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската комисия (ЕК), предаде агенция Медиафакс.

Валутните резерви на НБР се увеличиха през юли с 860 млн. евро, достигайки рекордното ниво от 27.33 млрд. евро, след като в банката постъпиха 4.24 млрд. евро от заемите, договорени от румънското министерство на финансите. От тях над 2.5 млрд. евро представляват заемите от ЕК и от различни банки.

Досега максималната стойност на валутния резерв на НБР беше 27.32 млрд. евро, регистрирана на 30 октомври 2008 г.

През май Румъния получи първия транш от заема от МВФ в размер на близо 5 млрд. евро, а в края на юли беше преведен първият транш от заема от ЕК на стойност 1.5 млрд. евро.

През март Румъния сключи стендбай споразумение с МВФ за период от две години на стойност 12.95 млрд. евро. Заемът от МВФ е част многостранен финансов пакет на стойност близо 20 млрд. евро, от които пет милиарда евро ще бъдат отпуснати от ЕК, един милиард - от Световната банка, и един милиард - от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Източник: БТА