Банките по света ще се нуждаят от 610 млрд. долара допълнителен капитал в прехода им към „Базел III", прогнозира консултантската компания McKinsey. Затягането на регулаторните стандарти ще намали рентабилността на собствения капитал им. В най-лошия случай показателят може да се намали с 7 пр. Пункта, смятат експертите, цитирани от РБК daily.

Възвращаемостта на собствения капитал (RoE) на 13-е най-големи инвестиционни банки в Европа и САЩ днес е от порядъка на 20%. Но в средносрочен план нивото ще се установи, вероятно, в рамките между 12-14%, смятат аналитиците от McKinsey. Те проучиха перспективите пред такива институции като Goldman Sachs, Bank of America, Deutsche Bank, Credit Suisse и UBS.

Според експертите на McKinsey най-силен удар върху отрасъла ще нанесат подготвените от Базелския комитет по банков надзор набор от правила за регулиране „Базел III", които задължават банките да подобрят капиталовата си адекватност. Това ще принуди финансовите институции да увеличат капитала си с 610 млрд. долара през идните 7 години.

В прогнозите си експертите на McKinsey не са сами. В доклад за ситуацията в отрасъла, аналитикът на Deutsche Bank Мат Шпик констатира, че от гледна точка на инвестиции банковият сектор в Европа не изглежда привлекателен и незначителният му ръст напомня все повече за съдбата на силно регулираните телекомуникационни компании.

При това кредитните институции реагират все по-болезнено на конюнктурните колебания, а притокът им на свежи пари, спрямо предходните години, пресъхва.

„Ясно е, че рентабилността на банковия капитал ще намалее. Това е проста математика - изискванията за капитал се завишиха, а подобряването на финансовите резултати става все по-трудно. Към това трябва да прибавим други регулаторни ограничения, трябва да се отървем и от излишния кредитен товар", каза за изданието аналитикът от KBL Richelieu Беноа де Бруася.

Като разглеждат в дългосрочна перспектива последиците от затягането на регулациите, аналитиците на McKinsey прогнозират дълбоки структурни промени в сектора.

Но и самите банкери отдавна се разделиха с илюзиите си за предходните показатели на рентабилност. Главата на британската банка Barclays Боб Даймънд смята, че рентабилността на собствения капитал ще бъде занапред към 15%.

Тенденциите за влошаване на условията в банковия сектор не останаха незабелязани на фондовия пазар. Акциите на европейските банки загубиха средно от началото на годината повече от една трета от своята стойност. Не по-цветуща е и ситуацията при финансовите гиганти в САЩ. Котировките на ценните книжа на Goldman Sachs „паднаха" с почти 33% от началото на януари, а тези на Bank of America с повече от 40%.