Около 4 милиона румънци са получили заеми от банки и небанкови финансови институции (НФИ) през май по данни на местното Кредитно Бюро, предава Ziarul Financiar.

Общата сума, отпусната на румънските граждани под формата на заеми от страна на банки и водещи НФИ, възлиза на 94.5 млрд. леи (26.2 млрд. евро) в края на май.

Румънското Кредитно Бюро е създадено преди около четири години от банките в системата, за да управлява данните, свързани с кредитния пазар.

Данните към края на май показват, че средната стойност на заемите, отпуснати на румънците както от банки така и от НФИ, възлиза на 23,625 леи (около 6,500 евро).

Вече почти три години Бюрото събира както отрицателни данни (просрочени плащания и неточни декларации), така и положителни (видовете отпуснати кредити и тяхната стойност), дори и ако няма проблеми с погасяването на заемите.

Понастоящем Кредитното Бюро събира положителни данни от 24 търговски банки, които покриват 92% от пазара за банкиране на дребно. Допълнително, шест НФИ (лизингови компании и компании за потребителско финансиране) изпращат положителни данни на Бюрото.