Банките, които работят на румънския пазар, през миналата година са реализирали най-големи приходи от лихви и такси в целия Европейски съюз според данните, публикувани от Европейската централна банка (ЕЦБ), предаде ТАНЮГ.

Освен това банките в Румъния са имали и най-висок процент на възвръщаемост на акционерния капитал (ROE).

През 2008 г. банките в Румъния са спечелили 4,5 милиарда евро от лихви и такси за обслужване, при което като своя печалба са отчели 5,8 процента от активите на банката.

Реализираната печалба (ROE), която е сред главните мерки за успешна дейност, в банковата система на Румъния е била 29,5 процента, което е почти два пъти повече от средния процент в страните членки на ЕС и в Централна и Източна Европа.

Анализаторите обаче изтъкват, че данните, публикувани от ЕЦБ, не са напълно сравними за всички страни.

Главният икономист на Райфайзен банк Йонут Димитру твърди, че посочените данни не дават съвсем ясна картина, защото липсват съпоставки по отношение на рисковете. Освен това тези цифри не могат да се сравняват, защото не са изчислени при едни и същи критерии за всички страни.

Димитру смята, че печалбата на банките в Румъния ще намалее значително тази година вследствие на нарастването на разходите в рисковите сделки, както и на по-малката доходност на заемите и спада в активността на кредитния пазар.